Vakkennis doula

Als doula hoef je niet alle terminologie te kennen, hoewel het zeker helpt als je weet waar alle afkortingen voor staan. Zo kan je wanneer je termen hoort vallen je clienten ondersteunen bijvoorbeeld als je weet dat ze heel graag goed geïnformeerd willen worden. Je kan vaak beter anticiperen op wat er mogelijk komt.

Dat anticiperen is echt een stukje vakkennis wat een professionele doula onderscheidt van een betrokken familielied of vriendin die ondersteunt. Een groot deel van de vakkennis als doula zit dus ook in het goed kennen van het geboorteproces. En weten wat de geldende protocollen zijn.

Daar waar cliënten bijvoorbeeld na een groeiecho soms enorm in de stress zitten en mogelijk voor het eerst te maken krijgen met het idee dat alles niet perse van een leien dakje gaat en geboorte soms onverwachte wendingen neemt, weet je als doula dit allang. Het kan dan soms echt helpen even met clienten door te spreken wat je ervaring is in zulke situaties of hen aan te moedigen vragen te stellen. Maar dat stukje extra kennis en anticiperen geeft over het algemeen heel veel rust.

Succes met de toets!

Vakkennis doula